Stofe, fibre si țesături

3656
Stofe, fibre si țesături

Ce înseamnă de fapt cuvântul „modă” şi ce trebuie să avem în vedere când vine vorba de aceasta ? Ţesăturile şi stofele, nu sunt singurele care intră în compoziţia unei piese vestimentare, ci şi alţi factori care contribuie la calitatea produsului. Întrebarea care se află pe buzele tuturor persoanelor ce vor să fie mai formale este: „de ce un costum simplu, din mătase semnat de Versace sau Calvin Klein, este mai scump de zece ori decât un costum identic dintr-un alt magazin ?” Răspunsul este simplu: designerul ! În acest caz, se cumpără de fapt marca, nu produsul, dar nici asta nu este o regulă.

Stofe, fibre si țesături
Stofe, fibre si țesături

În cazul costumelor bărbăteşti, există o gamă largă de ţesături şi stofe pe care trebuie să le luăm în considerare la achiziţionarea unui nou costum.

Stofele din bumbac. Sunt cele mai des utilizate în materie de costume, atât pentru originea vegetală cât şi pentru că este mai ieftin. Există două tipuri de bumbac, peruvian Pima şi respectiv bumbacul egiptean. Diferenţa dintre cele două este calitatea şi rezistenţa, iar aceste două distingeri aduc cu ele şi preţurile diferite.

Stofe din in. Materialul moale şi neted, cât şi răcoros se utilizează cel mai des la cămăşi. Fiind specific sezonului cald, acesta este un material răcoros. Dezavantajul inului îl determnă şifonarea cât şi procedeul de construire a unei piese vestimentare, materialul se vopseşte mai greu.

Stofele din ramie. Din tulpinele plantelor de ramie, se extrag fibre de rafie, fibre care sunt mai puţin pretenţioase, care absorb umezeala cu uşurinţă şi se vopsesc mai uşor. Stofele din ramie sunt de obicei în combinaţie cu bumbacul, lâna sau mătasea.

Ţesături:

Satinul, este folosit pentru lenjeria intimă de obicei, dar se mai produc şi costume bărbăteşti (Nu recomandăm). Realizarea sa se produce în combinaţie cu alte stofe precum mătasea, sau atlasul. Satinul este cel mai uşor de recunoscut material, acesta este pe o parte lucios şi pe alta mat.

Atlasul, material greu şi mătăsos. Caracteristica atlasului este că deţine ţesături uniforme, netede dar şi strălucitoare. O piesă vestimentară nu poate fi doar din atlas, mereu este amestecat cu alte tipuri de stofe.

Stofe, fibre si țesături
Stofe, fibre si țesături

Tweed. Costumele sau paltoanele sunt singurele piese vestimentare care prin confecţionarea lor pun accentul pe tweed. Tweed-ul este recunoscut pentru rezistenţa sa în perioadele răcoroase şi umede cât şi pentru durabilitate.

Catifeaua, nu este o ţesătură independentă, ci rezultată din combinaţia bumbacului cu poliester. Este un material fin şi neted, la a cărui combinaţie se mai adaugă şi lycra pentru elasticitate.

Frotir sau eponj. O ţesătură ce reacţionează foarte bine la umezeală. Este la fel de recunoscută ca şi satinul pentru că în realizarea ei se află bucle.

Poplin. Este un material foarte rezistent, din care se produc cămăşile şi bluzele, un material cu stofă groasă din bumbac mercerizat.

Redactor: Mihaela M.

Sursă foto: aici; aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.