Posesivitatea în relația de cuplu

2223
Posesivitatea în relația de cuplu

Chiar dacă este asociat de cele mai multe ori cu gelozia , posesivitatea este sentimuntul prin care se arată un raport de posesie / dependența față de cealaltă persoană din relația de cuplu ! Pe cât se poate de nocivă pentru relația de cuplu , posesivitatea apare odată ce sa instalează dragostea , și se manifestă prin dorința excesivă de a manipula sau de a organiza după bunul plac viața partenerului . De la interzicerea clasicei ” ieșiri cu băieții ” , până la citirea mesajelor din telefon acestea sunt semne clare că iubita ta cea dragă și scumpă încearcă să te domine sau în cazul nostru să te „posede”.

Posesivitatea în relația de cuplu
Posesivitatea în relația de cuplu

Posesivitatea se manifestă cel mai des la bărbați , dar sub forme ușoare , controlate , care nu pun în pericol relația propriu-zisă și sunt eliminate la timp . Desigur , există și excepții dar cele mai grave cazuri se întâlnesc în rândul femeilor . Ele sunt mult mai predispuse în fața acestui flagel , pentru că ele sunt ființe sentimentale , care pun la suflet și nu așteaptă explicații , interpretând în mod personal fiecare mișcare suspectă a bărbatului de lângă ele .
În cele mai multe cazuri , partenerul posesiv îți reproșează tot timpul lipsa de atenție de care suferă , sau de modul rece și distant în care te comporți cu el . Consideră că atenția pe care o rezervi familiei și cercului de prieteni este net superioară afectivități pe care i-o oferi .

Posesivitatea în relația de cuplu
Posesivitatea în relația de cuplu

Un alt motiv la fel de întâlnit în rândul posesivilor este lipsa de siguranță necompensată de partener . Relația cu paritele de sex opus își pune amprenta asupra felului în care un viitor adult va percepe dragostea . Dacă relația a fost una care se baza pe dragostea părintelui , copilul nu depune nici un efort pentru a o atrage . Așa va proceda și în relația de cuplu ! Va aștepta ca celălalt partener să ofere dragoste și să compenseze și partea lui .
Chiar dacă ajunge în stadiul de” boală „ea nu trebuie tratată ca atare ! Trebuie să stabilești înainte de a se ajunge aici un set de limite în intimitatea personală a fiecăruia . Chiar dacă ești într-o relație , fiecare are dreptul la intimitatea lui , la timpul lui fără să fie criticat sau acuzat de lipsă de afecțiune . Partenerii se pot sfătui în cea ce fac : ” Mă enervez când faci , zici … ” , ” Și pe mine mă deranjează când …” . Astfel o să vă puteți regla conturile și o să eliminați lucrurile care vă displac reciproc .

Posesivitatea în relația de cuplu
Posesivitatea în relația de cuplu

„O relație este mai solidă nu în funcție de cât de mult se iubesc cei doi , ci de cât de bine știu să-și gestioneze conflictele”. Îți vei da seama că problema s-a rezolvat dacă, în final, fiecare va simți că este înțeles, apreciat și acceptat de către celălalt . ( DR . Psihoterapeut Grosu )

Redactor: Ciprian R.

Sursă foto: aici ; aici ; aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.