A doua zi dupa Brexit

910
A doua zi dupa Brexit
A doua zi dupa Brexit

Desi ideea de a crea o Europa unita dateaza de secole, bazele procesului de integrare europeana fiind puse in anul 1950 de catre Jean Monnet, seful Organizatiei Nationale a Planificarii din Franta  si Robert Schuman -pe atunci ministru de externe al Frantei, cel care a mers mai departe, propunand crearea unei comunitati pasnice intre Franta si Germania, deschisa si altor state europene.

A doua zi dupa Brexit
A doua zi dupa Brexit

In 1951 : Franta, Republica Federala Germania, Italia, Belgia si Luxemburg semneaza Tratatul de la Paris de constituire a primei organizatii europene – Comunitate Europeana a Carbunelui si Otelului, CECO.

Aceasta este asadar origine uniunii europene  (UE) pe care o stim astazi,uniune  compusa din 28 de state:

 

 

Cele mai importante instituții ale UE sunt Comisia Europeană, Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Curtea Europeană de Justiție și Banca Centrală Europeană. Parlamentul European este ales la fiecare 5 ani de cetățenii europeni.

La propunerea lui David Cameron, se organizeaza in data de 23 iunie 2016 un referendum prin care britanicii sunt invitati sa isi spuna parerea cu privire la ramanerea sau nu a UK in UE .

REFERÉNDUM s. n. consultare a cetățenilor unei țări care trebuie să se pronunțe prin „da” sau „nu” asupra unei chestiuni importante de ordin general; plebiscit (2). (< fr. référendum, lat. referendum)

Si asa s-a nascut  multvehiculatul …Brexit.

Cuvantul Brexit este compus din: abrevierea  cuvantului British (Br)  + exit (iesire)

Britanicii au votat pentru brexit .

Brexit-ul – sinonim cu apocalisa pentru unii, o mana cereasca pentru altii, o problema care ii tine pe unii in sah, un termen despre care altii nu au auzit sau pe care aceasta situatie  nu–i afecteaza absolut deloc .

In fine, eu cred ca e o problema asupra careia trebuie sa meditam, sa observam cat de important este sa ne bazam uneori doar  pe noi insine, pe cunostintele, puterea noastra , si vazand ca suntem afectati  de o serie de evenimente  istorice, sa ne redefinim.

Sursa foto: aici