Despre negociere si arsenalul negociatorului

0
1032
Despre negociere
Despre negociere

NEGOCIÁ, negociez, vb. I. Tranz. 1. A trata cu cineva încheierea unei convenții economice, politice, culturale etc. ♦ A intermedia, a mijloci o afacere, o căsătorie. 2. A efectua diverse operații comerciale (de vânzări de titluri, de rente etc.). [Pr.: -ci-a] – Din fr. négocier. Au aparut in ultima vreme cursuri de negociatori, o noua profesie – cea de mediator/ negociator, o multime de carti/cursuri care  incearca sa te atraga promitandu-ti , intr-o maniera adeseori persuasiva ca urmandu-le sfaturile  poti deveni un < negociator de succes > Negocierea o ai in ADN sau o inveti !Cred ca e suficient sa stii sa negociezi in viata, in orice imprejurare in care acest lucru este necesar .

Poate ca negocierea e o arta, dar este deopotriva si o disciplina de studiu, o necesitate, si ar trebui sa fie un modus vivendi. Poate ca asa cum anumite instincte s-au pierdut in timp nemaifiind necesare intr-o anumita etapa de dezvoltare a societatii, asa si negocierea a fost oarecumva scoasa din joc o buna bucata de vreme ( timp istoric) . Etapa actuala socio-politica  reitereaza notiunea de negociere, dandu-i o definitie, un sens si importanta cuvenita. Asa privind lucrurile : a te tocmi, a negocia, nu mai sunt tratate cu sfiala, cu jena, ci cu intelegerea pe deplin in primul rand a faptului ca negocierea este o necesitate in ziua de azi .

Despre negociere
Despre negociere

Arsenalul negociatorului

1)Experienta de negociator Incercati si invatati sa negociati, de mic copil, ca sa zic asa ; astfel, va va fi mai usor mai tarziu .  Negociati pretul unui apartament, negociati –va salariul !ATENTIE ! aceasta practica a negocierii, in spiritul careia nu am fost educati multi dintre noi poate fi extrem de dificila, iar atunci cand nu ai <in sange> acest spirit, el trebuie invatat.Asadar, negocierea nu este un lucru jenant ! Sunteti partener de afacere cu cel  cu care negociati, asa ca sunteti egal cu cel din fata dumneavoastra ; si seful are nevoie de serviciile dumneavoastra, si dumneavoastra aveti nevoie de o marire de salariu!

Obs.pare a fi mai usor pentru multi dintre noi- si ici isi spune cuvantul educatia- sa negociem in numele firmei, adica sa ne facem bine jobul si sa fim un bun negociator gandindu-ne ca aceasta intra in atributiile de serviciu, dar sa fim un prost negociator in viata personala !E de la sine inteles ca si reciproca e valabila . Cum ne ajuta negocierea in viata de zi cu zi, cum poti fi un bun negociator este echivalent, pe undeva cu buna gestionare a vietii , evident, in limitele pe care fiecare dintre noi la avem  si a circumstantelor .De aceea ,

2)Trebuie sa stim ce vrem exact, sa ne documentam asupra problemei si apoi sa  demaram o negociere, aducand situatia in punctul care  aceasta ne este favorabila. Inteligenta , informatiile , sunt necesare, dar nu putem nega faptul ca sunt si negocieri conjuncturale de succes , bazate insa -si aici pare a fi deosebirea- pe interesele comune ale partilor,  < negocieri > incheiate  in favoarea partilor si in detrimentul unor terti.Lasand insa la o parte aceste < negoceri > , sa ne concentram pe negocierile simple, in care tu esti actorul principal .

3)Pastreaza-ti calmul si incearca sa nu te implici prea mult emotional Desi orice tranzactie , negociere, are o doza de implicare emotionala, antrenamentul tau mental trebuie astfel condus incat stapanirea de sine sa nu te paraseasca nicio clipa . Asadar, fii calm, nu te ambala, incearca sa pastrezi un ton normal, fii politicos !E clar ca desi tu poti fi astfel, nu vei avea naivitatea sa crezi ca cel cu care negociezi, desi stie regulile, le va respecta . Desi trebuie sa iei in calcul  si acest lucru,  nu trebuie sa cazi in celalata extrema, devenind extrem de reticent ; megi calm, incet si sigur, cu sange rece !

4)   Intrebari- cheie Dupa demararea negocierii, dupa  o buna bucata de drum, inteligenta, intuitia, sau ambele iti samnaleaza ca ceva nu este clar sau in regula; si atunci poti adresa intrebari simple dar forte ca in exemplul : – Acum, ca am stabilit ce suma doriti pe teren, iar eu sunt dispus sa o ofer, imi  puteti spune daca aceasta include sau nu masuratorile topografice ?  – Pai, oricum, acelea vi le faceti dumneavoastra, nu ?Hm….ne gandim atunci  ca terenul respectiv nu este intabulat asa ca

5)Nu ezita! Continuand cu acelasi exemplu, puteti spune clar :-Va rog atunci sa ma anuntati daca veti intabula dumneavoastra terenul in termen de 3 zile, sau vom merge maine  dimineata impreuna la notariat, etc . Ora 9 est ok ?

Si : 6)Asculta atent  ceea ce spune interlocutorul tau        6.1 . interlocutor de buna credinta :    – Da, la ora 9  pot sa vin, o sa aduc eu toate actele, va astept in fata notariatului, e bine ?        6.2 .interlocutor …dubios      –  Maine nu pot , plec din localitate, trebuie sa vorbesc si cu sotia sa vedem ea ce zice, ca nu am apucat sa ii spun, etc, etc .          Si ia rapid  decizia  finala functie de situatia in care te afli ( de raspunsurile primite, adica )  

7)  Nu da nimic niciodata fara ceva in schimb           In contextul negocierii : un compromis pe care il faci, ca de exemplu : da , raman astazi pana la ora 23 sa termin proiectul , se va negocia cu :-          Imi face placere sa fac acest lucru si vreau sa stiu ca l-am terminat – negociere cu bataie lunga – sau :-           Da, pot sa raman dar maine nu voi putea ajunge la ora 7 la servicu, vin de la  12-negociere simpla

De cele mai multe ori, si in astfel de situatii, negocierea presupune un castig de ambele parti ;In prima varianta , castigul  tau ar putea fi : puncte acumulate in favoarea ta – daca seful este de caracter; este o varianta  mai avantajoasa dar mai riscanta. In situatia 2 vei obtine un  lucru simplu, banal, dar de indata . E de competenta ta sa calculezi pe ce varianta mergi, functie de imprejurari si evident de conjunctura, tot asa cum nu e obligatoriu sa alegi neaparat varianta 1 de fiecare data ( in acest context )

8) .Fii încrezătorPct 8) ar putea fi sinonim cu pct 2) dar este mai complex, si inseamna nu doar pastrarea calmului ci si a  convingerii ca vei reusi . Este o stare de spirit, de fapt .

9). Pregateste-te si pentru un esecAcum , oricat de inteligent, de increzator ai fi, tinand cont macar de cele cateva puncte mai sus enumerate, e de la sine inteles ca daca nu vrei sa pierzi ceea ce ai pana in momentul negocierii, daca aceasta nu merge in sensul dorit de tine, este mai bine ca, pe un ton calm sa spui : la revedere !

10) Invata din negocierea anterioara si pregateste-te pentru urmatoarea ! Succes !

Sursa foto: aici