Coronavirus poate distruge mii de afaceri mici. Pentru ce locuri de munca pot opta cei afectati

347

În ultimii ani, majoritatea managerilor cu care am vorbit au fost reticenți în gestionarea echipelor de la distanță. În zilele noastre, ei învață cum să facă acest lucru obligatoriu, deoarece unele țările au fost fortate sa intre in carantină din cauza focarului de coronavirus. În primul rând, Italia, a fost urmată de Bulgaria, Spania și mai multe țări sunt adăugate zilnic pe listă.

Întrucât populația multor țări europene îmbătrânește(cum sunt Italia, Spania și Bulgaria) acestea se încadrează în grupul tarilor cu un grad de risc ridicat. Pentru a fi protejati, atat cei batrani cat si ceilalti au fost rugați să rămână și să lucreze de acasă daca este posibil. Magazine, restaurante, cafenele, saloane de înfrumusețare și literalmente toate întreprinderile, în afară de supermarketuri și farmacii, au fost închise. Deși majoritatea întreprinderilor mari pot supraviețui fără a genera venituri pe o lună (sau chiar câteva luni), mii de întreprinderi mici se vor confrunta cu falimentul. Pierderile pentru economia globală sunt enorme și este inca devreme să se prevadă impactul pe termen lung.

Inevitabil, o încetinire economică și piețele financiare prăbușite vor duce la concedieri.

Având în vedere cifrele de mai sus, este probabil ca în SUA doar 3 milioane de locuri de muncă să se piardă până în vară, chiar dacă unii experți sunt siguri că focarul COVID-19 va fi sub control până în iunie 2021.

Deci, ce sectoare sunt puternic afectate de focarul de coronavirus și cum să creezi locuri de muncă de la domiciliu pentru persoanele care și-au pierdut locul de muncă sau au primit un concediu neplătit prelungit?

În general, există două tipuri de job-uri care pot fi create pentru persoanele care au nevoie de un loc de muncă din cauza focarului de coronavirus și a carantinei:

Locuri de muncă contractuale. De obicei, contracte de 3 până la 12 luni pentru a răspunde nevoilor temporare de afaceri. Locurile de muncă contractuale pot fi adaptate pentru a lucra de acasă, în anumite cazuri.

Locuri de muncă sau contracte independente. Acestea sunt job-uri pe termen scurt sau „locuri de muncă cu ora”, iar majoritatea pot fi adaptate pentru a lucra din propria casă. Chiar dacă locurile de muncă independente sunt o soluție temporară, acestea pot fi benefice atât pentru persoanele care au nevoie de o sursă suplimentară de venit, cât și pentru întreprinderi care nu își pot permite să angajeze cu normă întreagă sau contractuală din cauza constrângerilor bugetare. Din păcate, este de așteptat ca până în vară, multe companii să se încadreze în această categorie.

Iată care sunt industriile și profesiile care pot fi afectate în mod grav de focarul de coronavirus:

Turism

Întrucât mai multe țări au declarat o stare de urgență și carantină la nivelul întregii țări, granițele au fost închise. Chiar dacă călătoria este permisă, deseori turistii din țările cele mai afectate nu sunt primiți și li se cere să se auto-izoleze timp de 14 zile la sosire. Din cauza incertitudinii, majoritatea turistilor preferă să amâne planurile lor de călătorie, cu excepția cazului în care călătoria este absolut necesară. Rezervările anulate, lipsa de noi rezervări și rambursări sunt doar o parte din provocările cu care se confruntă firmele din acest sector.

În urmă cu câteva zile, un grup de 80 de turiști din Marea Britanie a fost pus în carantină într-un hotel din Sofia, Bulgaria, deoarece unii dintre ei păreau a fi infectati cu COVID-19. Inițial, grupul a fost într-o vacanță de ski în Bansko, una dintre cele mai renumite stațiuni de ski bulgărești. Odată confirmate cazurile COVID-19, agenția turistică care organizează călătoria a decis să organizeze transportul către aeroportul din Sofia și să-i aduca pe turiști înapoi acasă, prin intermediul unui charter. Între timp, stațiunea de ski a fost închisă pentru turiști și vizitatori, în general, pentru a limita răspândirea coronavirusului.

Din păcate, intamplarea de mai sus nu este un caz izolat. Agențiile de turism nu se confruntă doar cu pierderi financiare, dar angajații lor sunt expuși unui risc mult mai mare, deoarece interacționează cu turiștii care au vizitat țările puternic afectate de focarul de coronavirus precum China, Italia, Spania, Coreea de Sud.

Chiar și în câteva luni, când interdicțiile de călătorie nu vor mai exista, oamenii o sa aiba puține șanse să planifice vacanțe și să călătorească în străinătate. Mulți și-au pierdut o parte din venituri din cauza serviciilor neplătite. Deja, multe companii din industrie au început să taie locuri de muncă în încercarea de a reduce costurile și de a rămâne în afaceri.

Ce locuri de muncă pot fi create pentru cei care lucrează în turism?

De obicei, persoanele implicate în aceasta industrie vorbesc mai multe limbi straine și au abilități de comunicare deosebite. Asistenta clienților dificili face parte din job și poate deveni un atu pentru alte domenii ca: agenții de call center, asistența multilingvă pentru clienți, vânzările, cursurile de limbi straine on-line sunt doar exemple de joburi contractuale și contracte independente.

HoReCa

Hoteluri, restaurante și cafenele au fost închise în multe țări din motive de sănătate și siguranță. Mai puțini turiști și sezonul estival scăzut pot avea ca rezultat falimentele care lasă mulți lucrători sezonieri și cu normă întreagă pe stradă. În plus, aceștia se află într-o situație mai puțin favorabilă față de cei care lucrează în industria turismului, în calitate de ospătari, barista și bucătari au seturi de competențe specifice care nu sunt ușor transferabile în alte domenii.

Analizând aceasta situatie s-au descoperit câteva abilități care ar putea ajuta pe cei care lucrează în HoReCa să obtina contracte independente. Variante realiste ar fi locuri de muncă precum: introducerea online a datelor sau editarea imaginilor, deoarece aceste tipuri de locuri de muncă independente necesită abilități digitale de bază deținute de majoritatea oamenilor care lucrează în HoReCa. Unii bucătari se pot asocia cu bloggerii alimentari și influencerii de pe Instagram care posteaza în mod regulat imagini și filmari video despre acest domeniu. Gătitul în fața unei camere de luat vederi este insa un exercițiu care ia mult timp, insa nimic nu este imposibil, mai ales acum..daca avem timp si suntem nevoiti sa stam in casa!

Șoferi de taxi / șoferi Uber

În timpul carantinei, majoritatii oamenilor li se cere să stea și să lucreze de acasă. În cel mai bun caz, șoferii de taxi generează venituri mai mici, în cel mai rău caz nu au voie să lucreze deloc în timpul carantinei. Plățile de închiriere auto, plățile de franciză și altele de genul reprezintă o povară financiară pentru mulți care probabil vor ajunge la faliment. Cu toate acestea, nu toată lumea este eligibilă pentru plăți de șomaj. Cei care nu sunt, nu au cel mai probabil nici o alta sursă de venit. Probabil situația nu o să se îmbunătățească foarte curand, deoarece sunt preconizate reduceri masive de locuri de muncă, iar oamenii vor fi mai puțin dispuși să cheltuiască cu taxiul optând pentru transportul public.

Cu toate acestea, șoferii de taxi și șoferii Uber par să fie cel mai divers grup dintre toți având o varietate de abilități utilizabile. Mulți au chiar o diplomă de facultate și aleg să conducă un taxi sau Uber pentru a câștiga mai mulți bani și pentru a rămâne independenți. În mod surprinzător, cercetarile au identificat că persoanele din Europa de Est, Italia, Spania și SUA sunt aproape la fel de probabil să devină șoferi de taxi sau Uber chiar și atunci când au o profesie. Am văzut foști jurnaliști, asistente, profesori și lista poate continua. Pe măsură ce abilitățile variază, există o multime de locuri de muncă independente care pot fi create pentru acest grup de oameni, de la profesori de limbi straine online până la redactori, bloggeri, introducere de date etc.

Daca aveti si alte idei de job-uri pentru cei afectati de coronavirus va rugam sa lasati un comentariu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.